KPZ Ustikolina: Čuvar brutalno pretukao zatvorenika

28.04.2024.

Policiji MUP-a BPK Goražde prijavljeno je da je sinoć oko 22 sata jedan od čuvara u Kazneno-popravnom zavodu Ustikolina brutalno pretukao zatvorenika, koji služi kaznu u ovoj ustanovi, zbog čega mu je ukazana ljekarska pomoć.
ATV

Zatvorenik Еldin Herak, prema saznanjima Kliksa, pretučen je dok je gledao TV zajedno sa još dvojicom zatvorenika u dnevnoj sobi. Čuvar ih je navodno upozorio da stišaju muziku, a nakon što je Herak navodno promijenio kanal i utišao zvuk, zamolio ga je da ugasi televizor i počeo da ga udara.

“Čak i da je bilo šta pogriješio, a nije, postoje mjere. Međutim, stražar je psovao i udarao Еldina, on je sav u modricama, bio je vezan lisicama za krevet i molio je za pomoć, a taj stražar nije htio da pomogne, već ga je provocirao. Tek kad je došao komandir prebačen je u Urgentni centar gd‌je mu je ukazana pomoć”, kaže izvor.Zatvoreniku je urađen CT i RTG, ima modrice po cijelom tijelu, oči su mu zatvorene i natečene, a slomljena mu je zubna proteza, tvrdi izvor. U međuvremenu je vraćen u KPZ Ustikolina gd‌je izdržava kaznu.

“Nije mi dozvoljeno da slikam njegovo stanje, ali biće svi dokazi dostupni. Nažalost iako su dvojica svjedoka bili zajedno s njim, oni su zatvorenici i njima je čuvar prijetio da moraju napisati u izjavama šta im on kaže”, tvrdi izvor Klix.ba.

Cijeli slučaj biće prijavljen nadležnim institucijama, ali i odgovornim licima u KPZ Sarajevo, od‌jeljenje Ustikolina.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.