Еvo šta se u Srbiji mijenja od 1. maja

02.05.2024.

Sve građane Srbije je obradovala vijest da ove godine neće biti poskupljenja struje i gasa.

A od 1. maja prema novim pravilima struja i gas će biti jeftiniji za određenu grupu građana, a na snagu stupaju i nove usklađene akcize za gorivo, alkohol, nikotinske proizvode, kafu i gas.

Dobra vijest je što neće biti poskupljenja struja i gasa, a za sve one koji konzumiraju cigarete loša vijest je što će one u narednom periodu biti skuplje za 10 dinara.
Jeftiniji gas od 1. maja

Nedavno, Dušan Bajatović izjavio je da će gas za industrijske potrošače od 1. maja pojeftiniti za 15 odsto, a cijena za domaćinstva ostaje ista.

“Stvorili su se uslovi da gas pojeftini za industrijske potrošače i one koji su na slobodnom tržištu koji čine količinski 85 odsto potrošača”, rekao je Bajatović.

“Razlog što sada može da dođe do pojeftinjenja je taj što mi sad tokom ljeta nećemo trošiti više od tri miliona metara kubnih dnevno gasa, a toliko imamo u i tom dugoročnom ugovoru, mada i više dnevno možemo da povlačimo. Dakle, tu nije bila nikakva manipulacija, od strane Vlade ili Srbijagasa”, rekao je on.
Struja jeftinija za ovaj sektor u Srbiji

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je juče da će cijene energenata za privredu biti smanjenje i to gasa za oko 15 odsto, a struje za oko 20 procenata, dok će cijene za građane ostati iste.

Što se domaćinstava tiče, dodala je da su završeni popusti za racionalnu potrošnju koje su ona imala tokom grijne sezone i napomenula da je jedna četvrtina domaćinstava ostvarila maksimalno pravo na smanjenje računa od čak 40 odsto.

“Nastavljamo sa popustima za najugroženije i apelujemo na sve primaoce socijalne pomoći, dječjeg dodatka, pomoći za njegu drugog lica da se prijave u svojim opštinama. Samo jedan papir je dovoljan da bi ostvarili popust. Novina koju smo uveli jeste da penzioneri koji primaju minimalne penzije dobijaju popust od 1.000 dinara i nastavićemo da im pomažemo”, rekla je ministarka.
Nove akcize stupaju na snagu od 1. maja

Vlada Srbije je u skladu sa Zakonom o akcizama usvojila nove usklađene dinarske iznose akciza na gorivo (ali i alkohol, nikotinske proizvode, kafu, gas…), koji će, kako je objavljeno, stupiti na snagu od danas.

Iznos akciza se usklađuje sa godišnjim indeksom potrošačkih cijena u 2023. godini koji objavljuje RZS.

Prema računici, poredeći sa prošlom godinom, akciza na bezolovni benzin (sa PDV-om) biće 5,7 dinara veća, akciza za dizel oko 5,8, dok će akciza za gas (TNG) biti veća oko 4,5 dinara.
Od 7. maja skuplje cigarete

Nakon početka važenja novih iznosa akciza, nove cijene cigareta su već ukalkulisane. Naime, kako je objavljeno u Službenom glasniku, pojedine cigarete biće skuplje za deset dinara. Tako, cigarete brenda “Karelia slims”, umjesto 390, od 7. maja koštaće 400 dinara. Karelia Blue 100s, biće 340 dinara. Lucky Strike koštaće 350 dinara. Očekuje se cjenovnik i za ostale proizvođače duvana.

Sa prosječnom cijenom od oko tri evra po paklici, cigarete u Srbiji su i dalje najjeftinije, iako je učešće akciza u cijeni 61 odsto, a sa PDV-om, čak 77 procenata.

(Foto: Tanjug)

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.