Prije 32 godine izvršen masovan zločin nad srpskim civilima u selu Grahovište kod Vogošće

04.05.2024.

Na današnji dan 04.05.1992 pripadnici paravojnih formacija Patriotska liga i Zelenih beretki kao i ostali stanovnici okolnih naselja, dojučerašnjih komšija, su počinili masovan zločin u selu Grahovište na teritoriji opštine Vogošća.

Tom prilikom su u nepoznatom pravcu odveli svo muško stanovništvo ovog sela i na nepoznatim lokacijama ih mučili i zverski ubili a njihova tela bila su razmenjena tek u narednom periodu gde su zabeleženi oblici stravičnih tortura i iživljavanja među kojima je bilo i odsecanja glava.

Nedugo zatim 08.06. iste godine zločinci ponovo ulaze u ovo selo nastanjeno stanovnicima srpske nacionalnosti i zverski ubijaju žene i starce paleći i rušeći sve kuće i pomoćne objekte.
Stradali meštani sela Grahovište su:

Jovo Vladušić (1920);
Radosava Vladušić (1940);
Vukica Vladušić (1953);
Divna Vladušić (1953);
Stana Sikiraš (1937);
Zorka Sikiraš (1910);
Tankosava Sikiraš (1920);
Miloš Vladušić (1929);
Željko Vladušić;
Jeremija Vladušić;
Ilija Vladušić;
Ranko Sikiraš;
Veljko Sikiraš;
Neđo Sikiraš;
Milorad Spasojević;
Ranko Spasojević;
Luka Vladušić;
Milan Pajdaković;
Branko Sikiraš.

Posmrtni ostaci nekih od žrtava su preneseni i ukopani na groblje Novi Zejtinlik na Sokocu.

Iz “Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treća sarajevska brigada VRS” podsećamo na ovaj zločin uz napomenu da za navedena zverstva do sada niko nije odgovarao te pozivamo nadležne institucije i tužilaštvo BiH da konačno počnu sa istragom i procesuiranjima osumnjičenih.

Takođe napominjemo da je selo i dalje potpuno uništeno te da nije obnovljena niti jedna kuća i da se samim tim ni jedan prijeratni stanovnik nije vratio u selo.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.