Đinping stiže u Srbiju

07.05.2024.

Predsjednik Kine Si Đinping boraviće danas i sutra u zvaničnoj posjeti Srbiji, a ugostiće ga predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Si je posljednji put bio u Srbiji 2016. godine, što je bila prva posjeta predsjednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma “Pojas i put”, kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Ovo je prva posjeta predsjednika Sija Еvropi u posljednjih pet godina, od izbijanja pandemije virusa korona i tokom ove evropske turneje posjetiće samo tri evropske prijestonice – Pariz, Beograd i Budimpeštu.

Petodnevnu turneju počeo je posjetom Francuskoj 5. maja, 7. maja dolazi u Beograd, a nakon toga očekuje ga posjeta Budimpešti.

Za dolazak Sija u Beograd preduzete su velike mjere bezbjednosti, pa će njegovu delegaciju obezbjeđivati 3.400 policajaca, saznaje Tanjug.
Sija će dočekati srpski lovci MiG-29 koji će pratiti njegov avion od granice, a na beogradskom aerodromu će u njegovu čast biti postrojena garda Vojske Srbije.

Duž auto-puta u Beogradu će biti postavljene kineske i srpske zastavice, a svečani doček kineske delegacije, koja broji 400 ljudi, biće organizovan i ispred Palate Srbija, a planirano je i potpisivanje više od 30 sporazuma.

Biće organizovan i svečani ručak, a kineski predsjednik će imati priliku da proba srpska jela i vina, a biće upriličen i muzički program na srpskom i kineskom jeziku, koji će biti završen pjesmom “Ovo je Srbija”.

Kineskog predsjednika ugostiće predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.