Tragičan ishod akcije u Mramoru: Iz jame izvučeno beživotno tijelo rudara

07.05.2024.

Spasilačka akcija u Rudniku lignita u Mramoru kod Tuzle nažalost je okončana tragično, s obzirom da je iz unutrašnjosti izvučeno beživotno tijelo rudara Asima Šehanovića, potvrđeno je za Klix.ba.
Nekoliko spasilačkih timova neprekidno su proteklih dana radili na uklanjanju nanosa zemlje i uglja koji su zatrpali dio jame mramorskog rudnika, kako bi došli do svog kolege koji je u petak ujutro ostao zatrpan na dubini od 170 metara.

I pored svih nadanja, akcija je završila tragičnim ishodom, s obzirom na to da su spasioci u jamskoj prostoriji nakon uklanjanja nanosa pronašli beživotno tijelo kolege Asima Šehanovića, inače prvog kopača.

Učesnici akcije spašavanja u proteklim danima su prošli kroz veoma rizične aktivnosti, a nadljudskim naporima su pokušavali doći do rudara.

Kompleksnosti cjelokupne situacije dodatno su doprinosila konstantna stvaranja novih nanosa uglja i zemlje. Zbog toga su spasioci u ponedjeljak promijenili metodu proboja, koristeći posebne podgrade.

Na kraju podsjetimo da je do ove rudarske nesreće došlo usljed naglog oslobađanja pritiska, odnosno obrušavanja mase koja je rudara živog zatrpala.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.