U porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija sahranjen pop Žućo

07.05.2024.

Sveštenik Vojislav Vojo Čarkić, poznat kao pop Žućo, sahranjen je danas u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima.

Sahrani je prisustvovalo mnogobrojno sveštenstvo, veliki broj građana, zvaničnika, a opijelo je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje oko 30 sveštenika.

Vladika Hrizostom je podsjetio da je prota Vojo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine pokazao pravo lice odabravši da bude sluga svome narodu, ranjenima, zarobljenim u Sarajevu i bolesnim.

“On je bio velika ljudska gromada koja je posvjedočila svima kako čovjek na svakom mjestu može biti veliki i uzvišen”, rekao je vladika i napomenuo da je malo takvih ljudi koji su služili do kraja.

Danas, kada ga ispraćamo, rekao je vladika Hrizostom, protina đela treba naglasiti, kako bi ostao upamćen po tome koliko je bio veliki i uzvišen u teška vremena.
“On je dobro razumio poruku, sada, blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla”, rekao je mitropolit Hrizostom.

Pop Žućo sahranjen je uz počasnu paljbu Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Vojislav Čarkić preminuo je u subotu, 4. maja, u 87. godini, dan nakon što je na Veliki petak služio liturgiju u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima.

Odlazak omiljenog Popa Žuće: Preminuo prota Vojo Čarkić

Sveštenik Vojo bio je čovjek koji je život posvetio narodu, cijeli život na Hristovom putu i istinski stvaralac Republike Srpske i Srpskog Sarajeva, izjavio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić na komemorativnom skupu popu Žući u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu.

“Prota Voja je napustio ovozemaljski život koji će mu donijeti vječnost. Ponosni smo jer možemo da kažemo da smo živjeli u vijeku Voje Čarkića, čovjeka koji je bio odan Hristu”, rekao je Ćosić.

On je dodao da je do 1992. godine prota Čarkić bio Hristov sluga koji je zalutale Srbe vraćao pravoslavlju i Bogu, a od 1992. do 1995. godine Hristov vojnik.

“Bio je Hristov vojnik koji je hranio neprijatelja, a istovremeno Hristov sluga u improvizovanim prostorijama na Grbavici gđe je služio, sahranjujući sve koji su život dali za Republiku Srpsku”, istakao je Ćosić.

On je dodao da je prota Voja živio, ne uz narod, nego sa narodom svaki dan.

Pop Žućo je Odbrambeno-otadžbinski rat proveo na prvoj liniji na Grbavici koja je poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma pripala Federaciji BiH. Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, zajedno sa srpskim narodom Grbavice, prešao je u Istočno Sarajevo gđe je nastavio službu u crkvi u Miljevićima.

Prota Vojo je 1996. godine, kada je Grbavicu napustilo oko 5.000 njenih stanovnika, izašao na čelu litije noseći krst koji su osveštala dva patrijarha, preko Vraca, do teritorije Republike Srpske.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.