Beba stara pola sata BAČENA U KONTEJNER: Doktor brzom reakcijom spasao novorođenče

14.05.2024.

Nakon što je sinoć u Zaprešiću grupa tinejdžera pronašla novorođenče u kontejneru, detalje o slučaju otkrio je dr Boran Pribanić, koji je stigao s ekipom hitne pomoći i prvi pružio pomoć djetetu.
Dok su dolazili na intervenciju, javljeno im je da je dijete nađeno u kanti za smeće.

– Bila je duboka, puna opušaka i plastičnih boca te nas je zato bilo strah jer pupkovina nije bila sterilno podvezana pa smo se bojali da beba ne uđe u sepsu, no na sreću nije – rekao je dr Pribanić na početku.

Kako je naveo, odmah su vidjeli tragove krvi.

– Beba je imala tragove krvi po sebi, netačno se prenosilo da je povrijeđeno, nije, već su to bili tragovi sasušene krvi od pupkovine i neurednog poroda. To smo počistili sterilnim gazama i fiziološkom otopinom dok su kolege u KB Sveti Duh dalje sve preuzele.

Dr Pribanić kaže kako su bebu pronašla djeca od 15 ili 16 godina te da ništa nisu dirali već odmah pozvali pomoć
– Pokazali su nam kantu, a mi smo samo čuli povremeni plač, pogledali smo unutra i vidjeli novorođenče za koje smo procijenili da je rođeno prije maksimalno 30 minuta, da je prošlo još 15 minuta, ne bi preživjelo – kaže dr Pribanić i dodaje da dijete nije bilo umotano u deku nego neku maramu, poput one krpe za poliranje auta.

– Beba nije bila utopljena, bila je sivih ekstremiteta, ružičastog trupa, povremeno je plakala, imala je oskudne pokrete tijela. Odmah smo pristupili procjeni vitalnih parametara i pothlađenosti, to nam je bilo primarno jer je dijete disalo – rekao je dr Pribanić.

On dodaje i kako su bebu u bolnici Sv. Duh odmah stavili u inkubator
– Nagledao sam se svega dosad, od nesreća, infarkta, čak i poroda, ali ovako nešto u životu nisam vidio da je neko u stanju tako nešto napraviti. To je kolegama i meni bilo emotivno izrazito teško. No odmah smo se pribrali i napravili sve po protokolu i sve je završilo srećno za dijete – kaže na kraju dr Pribanić za 24 sata

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.