MUP Srbije tokom ljeta šalje helikoptere za gašenje požara u Srpsku

07.06.2024.

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Republike Srpske Ivica Dačić i Siniša Karan dogovorili su na zajedničkom sastanku sa predstavnicima policijskih uprava Srbije i Srpske u Beogradu da MUP Srbije u toku ljetne sezone uputi jedan ili dva helikoptera u Srpsku koji bi bili stacionirani radi reagovanja u slučaju požara.

Karan je zahvalio Dačiću što je u predvečerje Svesrpskog sabora organizovao sastanak u ovom formatu i zahvalio na upućivanje helikoptera na područje Trebinja, dodajući da, inače, MUP Srpske svoju helikoptersku jedinicu prilagođava za takve intervencije.

On je istakao da je sjajna saradnja dva ministarstva i policija, te da je trenutno mnogo aktivnosti koje će dati podstrek za još bolji zajednički rad.

Karan je rekao da je jedan od ključnih ciljeva da policijske uprave sagledaju sadašnje stanje svih sporazuma koji su do sada postignuti i da na bazi aktuelnih događaja odrede dalje djelovanje.On je naglasio da će svepolicijski sabor, kakav je upriličen večeras, biti jedno tijelo koje će se sastajati jednom do dva puta godišnje.

Karan je kao posebno značajnu istakao operativnu saradnju, poručujući da niko ne može da sačuva svoju bezbjednost čuvajući samo svoje granice.

On je naglasio da je policija Republike Srpske danas imala veliku operaciju na području Zvornika i uhapsila organizovanu kriminalnu grupu koja je najvećim kriminalcima iz Srbije dugi niz godina izdavala lažne dokumente.

Karan je ukazao da Srbija ima mnogo jače kapacitete od Republike Srpske, te da Srpska koristi veliki broj obuka za svoje radnike, a da je u ovoj godini poseban segment na obuci o visokotehnološkom kriminalitetu.

“To smo posebno radili nakon tragičnih događaja u Osnovnoj školi `Ribnikar` gdje smo popuno promijenili jedan segment našeg rada kada je riječ o školama”, naveo je Karan.On je zahvalio Srbiji za pomoć u razvijanju sistema upozorenja javnosti “Amber Alert” i naglasio da Srpska sve teške događaje koje je prošla Srbija, kao što su “Ribnikar” i nestanak dvogodišnje Danka Ilić, posmatra kao da su to i njeni problemi.

“Učestvujemo u rješavanju bezbjednosnih problema kao da su se desili u centru Banjaluke, Trebinja, Foče, Mrkonjić Grada, Istočnog Sarajeva”, rekao je Karan.

On je podsjetio da je Republika Srpska obnovila rad srednjih škola unutrašnjih poslova, baš kao i Srbija, te da će nastaviti da školuje svoje kadrove u Srbiji.

Dačić je naglasio da MUP Srbija želi da sarađuje sa Srpskom po svim pitanjima, te da je to od velikog i vitalnog značaja, ističući da je veoma važno da se ljudi u policijskim službama međusobno upoznaju i sarađuju.

On je naglasio da će biti analizirano šta je urađeno u vezi sa realizacijom dosadašnjih sporazuma, dodajući da je želja da se unaprijede zajedničke obuke, policijske mješovite patrole, kao i da je Srbija spremna da Srpskoj da sistem “Ikar” koji posjeduje.

Govoreći o upravnim poslovima, Dačić je iznio podatak da je od 1997. godine u državljanstvo Srbije primljeno 590.988 lica koja su imala državljanstvo BiH.On je naglasio da je današnji sastanak u stvari uvod u sutrašnji Sabor srpskog jedinstva, koji, kako je rekao, nikome naće nanijeti štetu, već samo korist.

“Razvijanje naših dobrih odnosa je faktor stabilnosti za sve. Srpski narod je najveći na Balkanu i normalno je da bude dobra saradnja između nas”, zaključio je Dačić.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.