Promovisana fotomonografija “Andrić i Višegrad”

08.06.2024.

U Andrićevom institutu u Andrićgradu održana je promocija fotomonografije “Andrić i Višegrad”, koju su priredile Divna Vasić i Јovana Borovčanin Đurević.
Vasićeva je rekla je da su priređivači fotomonografije “Andrić i Višegrad” objedinili u cjelovit tekst sve podatke i činjenice iz Andrićevog djetinjstva i rane mladosti, kao i dolaske, posjete i veze pisca sa književnim zavičajem i sve to potkrijepile bogatim dokumentarnim materijalom, brojnim fotografijama, uspomenama i sjećanjima.

– Višegrad, njegova istorija i njeni likovi imaju jedno od središnjih mjesta u panorami Andrićevog djela i svijeta. Višegrad nije samo izvor njegovih doživljaja svijeta i uspomena, mjesto gdje je upoznao i ličnosti koje će predstavljati inspiraciju za njegova prozna djela, već i mjesto gdje je napisao svoje prve značajne pripovijetke – istakla je Vasićeva.

Ona je naglasila da veza Andrića i Višegrada nikada nije prekidana i da je ma gdje živio dolazio u Višegrad koji je smatrao svojim gradom.

– Ova fotomonografija koja prati život, staze i veze pisca sa gradomom njegovog djetinjstva, ujedno je i slika kulturnih ali i istorijskih dešavanja u Višegradu u vremenskom rasponu dužem od jednog vijeka – rekla je Vasićeva.

Borovčanin Đurević je rekla da su u knjizi obrađeni svi periodi Andrićevog života od djetinjstva i školovanja, posjeta, a poseban dio knjige odnosi se na brigu pisca o zavičaju.

Veza Andrića i Višegrada nikada nije prekidana, a o tome govori i činjenica da je nakon piščeve smrti ustanovljena Kulturna manifestacija “Višegradska staza”, koja je obrađena u knjizi i koja prati sve sadržaje Staze i aktivnosti koje su se dešavale u periodu od ustanovljena manifestacije, do danas.

Prenja njenim eriječima, poseban dio u knjizi odnosi se na izgradnju Andrićgrada čiji je tvorac režiser Emir Kusturica, koji se decenijama kasnije na najbolji način odužio velikanu pisane riječi.

– Andrić nas je svojim stvaralaštvom zadužio, a na nama je da mu taj dug vraćamo sjećanjem kako bi ukazali na trajnu i neprolaznu vrijednost njegovog djela – ističe Đurovićeva.

Istoričar književnosti Žaneta Đukić Perišić rekla je da su autorke knjige postavile jasan cilj, a to je uočiti sve tačke koje vezuju Andrića za njegov grad i pokazati slikovito i dokumentovano koliko je Višegrad bilo važno odredište ne samo Andrićevog života, nego i Andrićevog stvaralaštva.

– One su pažljivo prateći znakove pored puta ispisale luk Andrićevog života, stavljajući logično akcenat na Višegrad i u knjizi vidimo Andrića kao dečaka kakvog ga se sećaju njegovi drugari iz školske klupe, zatim vidimo uspešnog pisca i diplomatu koji dolazi da vidi svoju rodbinu i prijatelje i proslavljenog autora, koji dolazi u Višegrad, ne zaboravljajući svoje korene – istakla je Perišićeva.

Ona je naglasila da su u knjigu uvršteni tekstovi koji govore o kasabi, njenim stanovnicima i junacima, da su dobro uklopljeni i najrječitije govore o suštinskoj povezanosti pisca i njegovih korena.

Izdavač fotomonografije “Andrić i Višegrad” je opština Višegrad, a suizdavač Čigoja štampa iz Beograda. Knjiga je prevedena i na engleski jezik

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.