Svjetski lideri osudili pokušaj ubistva Trampa

14.07.2024.

Svetski lideri osudili su danas pokušaj ubistva Donalda Trampa na njegovom predizbornom skupu u Pensilvaniji, a portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija izjavio je da je atentat na bivšeg predsednika SAD “akt političkog nasilja”.”Generalni sekretar nedvosmisleno osuđuje ovaj akt političkog nasilja. Upućena je poruka Trampu sa željom za brz oporavak”, rekao je portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen napisala je na platformi X da je “duboko šokirana” napadom na Trampa.

“Želim Donaldu Trampu brz oporavak i izražavam saučešće porodici nevine žrtve. Političkom nasilju nema mesta u demokratiji”, saopštila je Fon der Lajen.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je pokušaj ubistva Trampa čin za prezir i nasilni napad koji predstavlja pretnju demokratiji.

U svojoj objavi na platformi X Šolc je ocenio da je napad na predsedničkog kandidata Donalda Trampa “odvratan”.

“Želim mu brz oporavak. Moje misli su takođe sa ljudima koji su pogođeni ovim napadom. Ovakvi akti nasilja ugrožavaju demokratiju”, poručio je Šolc.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok objavila je danas na svom X nalogu da je pokušaj atentata na Donalda Trampa tokom predizbornog skupa u Pensilvaniji nagovestio “mračne trenutke” za američku demokratiju.

“U demokratijama se na izborima odlučuje glasačkim listićima, a ne oružjem. U ovim mračnim časovima za američku demokratiju, moje misli su sa žrtvama napada. Želim Donaldu Trampu brzi oporavak”, poručila je Berbokova.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da su njegove misli sa Donaldom Trampom i dodao da je napad na bivšeg američkog predsednika “tragedija za naše (zapadne) demokratije”.

“Šaljem mu želje za brzi oporavak. To je tragedija za naše demokratije.

Francuska deli šok i ogorčenje američkog naroda”, objavio je Makron na svom X nalogu.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je izrazilo zabrinutost zbog napada na Trampa.

“Predsednik Si Đinping je izrazio svoje žaljenje bivšem predsedniku Trampu”, navodi se u saopštenju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski takođe je osudio pokušaj ubistva Trampa.

“Zgrožen sam saznanjem o napadu na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na mitingu u Pensilvaniji. Ovakvo nasilje nema opravdanja i za takvo nasilje nema mesta u svetu”, napisao je Zelenski na svom X nalogu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg objavio je na svom X nalogu da je bio šokiran vešću o napadu na Trampa.

“Bivšem predsedniku SAD Trampu želim brz oporavak. Moje misli su sa onima koji su pogođeni. Osuđujem ovaj napad. Političkom nasilju nije mesto u našim demokratijama”, napisao je Stoltenberg i apelovao na NATO saveznike da zajedno brane svoje vrednosti i slobodu.

Japanski premijer Fumio Kišida poručio je da se svet mora čvrsto suprotstaviti svakom obliku nasilja koji dovodi u pitanje demokratiju.

Britanski premijer Kir Starmer rekao je da je “zaprepašćen šokantnim scenama” na Trampovom mitingu u Batleru.

“Političkom nasilju u bilo kom obliku nema mesta u našim društvima i moje misli su sa svim žrtvama ovog napada”, naveo je on.

Australijski premijer Entoni Albaneze poručio je da je atentat zabrinjavajuća, dok je kanadski premijer Džastin Trudo rekao da političko nasilje nikada nije prihvatljivo.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da ga je pucnjava šokirala, a mađarski premijer Viktor Orban, koji se sastao sa Trampom ove nedelje tokom posete SAD na samitu NATO-a, rekao je da su njegove molitve uz bivšeg predsednika “u ovim teškim satima”.

Premijer Indije Nerendra Modi svom prijatelju Trampu, kako je napisao poželeo je brz oporavak i brzo ozdravljenje.

Da za nasilje nema mesta u SAD navela su dvojica bivših američkih predsednika Barak Obama i Bil Klinton.

Kllinton je objavio da je sa suprugom Hilari teškog srca primio vest o napadu na Trampa i da je zahvalan službama na brzoj reakciji.

(Tanjug)

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.