Helikopter gasi požar na deponiji kod Višegrada

03.09.2024.

Helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske gasi požar koji je izbio na deponiji kod Višegrada, rekao je direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.

Kusturić je rekao da su ga o požaru prije sat vremena obavijestili načelnik Višegrada Mladen Đurević i direktor Civilne zaštite Boris Trninić, te da je helikopter već na zemlji.

On je naveo da je, prema informacijama kojima trenutno raspolaže, požar izbio na deponiji i da postoji tendencija njegovog širenja.

Pripadnici Helikopterskog servisa juče su imali veoma zahtjevnu medicinsku evakuaciju pacijenta iz Banjaluke u Beograd, koju su uspješno izveli, što potvrđuje da su posade Helikopterskog servisa svakodnevno na usluzi građanima Republike Srpske.

Iako su medicinske evakuacije vrlo teške i zahtjevne, ali i emotivne, akcije gašenja požara su među najzahtjevnijim i najizazovnijim zadacima za pilote helikoptera, jer nepristupačan teren, visoke temperature, jaki udari vjetra i velike nadmorske visine daju posadu i letjelicu u maksimalnom kapacitetu i zahtevaju maksimalne performanse tokom njihovog izvođenja.

Helikopterski servis Republike Srpske, na čelu sa rediteljem Kusturićem, danas je po ko zna koji put pokazao svoju profesionalnost, brzinu i efikasnost, a ubrzo po dobijanju informacija o izbijanju požara, helikopter je upućen na požarište i aktivno je počeo sa gašenjem. to.

Nadljudskim naporima hrabrih pilota Helikopterskog servisa Republike Srpske i njihovom brzom i efikasnom akcijom, ovog ljeta uspješno su izvedene brojne akcije gašenja iz vazduha u blizini Gacka, Ljubinja, Foče, Tjentišta…

Helikopterski servis Republike Srpske, i pored toga što ima samo jedan helikopter sa mogućnošću nošenja kante za gašenje požara, uspješno pomaže u borbi protiv požara, iako bi doprinos bio mnogo veći sa dodatnim helikopterom istih mogućnosti.

Helikopterski servis Republike Srpske bio je i ostao servis građana Republike Srpske, a tako će sigurno biti i ubuduće, a ono što su ekipe i reditelj Kusturić do sada nebrojeno puta pokazali je zašto zaslužuju maksimum poštovanje.

ORIGINAL

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.