Planinarska akcija „Uspon na Janjač

19.09.2024.

Poštovani prijatelji,
Pozivamo Vas da učestvujete u planinarskoj akciji „Uspon na Janjač”, koja će se održati 29. septembra 2024. godine, u organizaciji PSD „Stolac” Višegrad.
Ove godine vas vodimo na jednu od najljepših staza na našoj opštini.
Uspon ćemo izvršiti od našeg planinarskog doma, preko sela Kuka, do vrha Janjač (1473 mnv), na planini Tari, sa kog se pruža prelijep pogled na Zaovine i Zaovinsko jezero sa jedne, a na Višegrad sa druge strane. Zatim se preko visoravni Dikava i istoimenog planinskog sela spuštamo u selo Žlijeb i vraćamo ka domu.
Veliki dio staze je sa otvorenim pogledom, koji u daljini seže i do vrhova Durmitora, Maglića, Zelengore, Bjelašnice, Jahorine, Romanije i drugih planina.

PROGRAM AKCIJE:
Subota – 28. septembar 2024. god.
◾️ Okupljanje i druženje u planinarskom domu u Gostilji u poslijepodnevnim časovima

Nedjelja – 29. septembar 2024. god.
◾️ 07:30 – 08:15 č – Prijave učesnika
◾️ 08:15 č – Pozdravne riječi domaćina
◾️ 08:30 č – Polazak na stazu
(Staza je kružna, nije tehnički zahtjevna. Duga je oko 14 kilometara, sa visinskom razlikom oko 800 metara, što je čini kondiciono srednje zahtjevnom stazom. Planirano vrijeme za prelazak staze je oko 7 sati i 30 minuta, uz pauze za doručak i odmor.)
◾️ 16:00 č – zajednički ručak (besplatan) u organizaciji domaćina, uz mogućnost kupovine pića po prihvatljivim cijenama
◾️ U ostatku dana, dodjela zahvalnica i druženje

Opšti uslovi za učešće:
Dobro zdravlje i fizička kondicija, planinarska oprema prilagođena vremenskim prilikama i uslovima, te voda i hrana za doručak prema svojim potrebama (vode ima na stazi na više mjesta).

Rok za prijavu učesnika je do 26. septembra (četvrtak) 2024. godine.

Kontakt:
Bratislav Antić 065/420-737
Bogdan Marić 065/263-892
mejl: psd.stolac@gmail.com

Napomene:
◾️ Planinarski dom se nalazi u selu Gostilja, na udaljenosti oko 14 kilometara od Višegrada, od čega je oko 6 kilometara asfalta, a 8 makadama. Put do doma vodi preko naselja Sase, Višegradske Banje i sela Polje. Na svakoj raskrsnici postavljena je oznaka za planinarski dom.

◾️ Cijene smještaja:
– planinarski dom – 10,00 KM po osobi
– kamp – 3,00 KM po osobi

Važno:
Odzivom na akciju, svaki pojedinac potvrđuje da učestvuje na sopstvenu odgovornost i da odgovara za svoje psihofizičko zdravlje, te da prihvata program organizatora, poštujući planinarsku etiku, plan pohoda i odluke i uputstva vodiča. Takođe, svaki vodič odgovara za članove svoje grupe. Organizator zadržava pravo izmjene programa i maršrute pohoda u slučaju nepredviđenih okolnosti na stazi, loših vremenskih prilika i slično.

Dobro nam došli!
Vedro!

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.