Đurević podržao ekipu filma “U potrazi za Lotikom”

09.10.2024.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da će pružiti svu neophodnu podršku ekipi dokumentarnog filma „U potrazi za Lotikom“.

Đurević, koji je danas razgovarao sa ekipom filma, rekao je da ovaj dugometražni dokumentarac sigurno promovisati Višegrad širom svijeta na najbolji način i približiti grad nobelovca Ive Andrića svima koji možda nisu čuli za njega.

Na sastanku su dogovorene smjernice u vezi sa nastavkom snimanja dugometražnog dokumentarca u ovom gradu.

Scenarista Jelena Đurović, koja je potomak Lotike Celermajer, rekla je da su u Višegradu naišli na razumijevanje za realizaciju projekta, te da je sa Đurevićem dogovoreno da se postavi nadgrobna ploča i održi kadiš za njenu čukunbabu, svima poznatu iz Andrićevog romana „Na drini Ćuprija“.

Ona je navela da je inspiracija za snimanje filma nastala u potrazi za odgovorima na pitanja o tome kako i zašto su njene čukunbabe, Lotika, Debora i Adelaida došle u Višegrad iz Krakova u Poljskoj i na koji način su prihvaćene u novoj sredini.

„Od naših sagovornika Nikole Đukanovića, Divne Vasić i Braca Vranića dobili smo pregršt informacija, a jedna od njih je u vezi sa Lotikinim klavirom koji se nalazi u Višegradu“, istakla je Đurovićeva.

Planirano je da film „U potrazi za Lotikom“ u režiji Irene Škorić bude premijerno prikazan 2026. godine.

Najpoznatija višegradska Jevrejka, zahvaljujući romanu „Na Drini ćuprija“, je Loti Celermajer Lotika koja je proživjela u Višegradu 58 godina.

Ona je u Višegrad došla za boljim životom i vodila čuveni hotel „Lotika“.

SRNA

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.