Vlada je obezbijedila više od 500.000 KM za adaptaciju sistema grijanja

11.10.2024.

Opština Višegrad i preduzeće „Grijanje-invest“ sa Pala potpisali su ugovor o adaptaciji sistema centralnog grijanja u ovoj lokalnoj zajednici, za šta je Vlada Srpske obezbijedila 525.000 KM.

Ugovor su potpisali načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević i direktor preduzeća „Grijanje-invest“ Pale LJubiša Tanić.

Đurević je rekao da žele da povežu potrošače na jednu kotlovnicu kako bi se smanjili troškovi grijanja.

„Po završetku ovog projekta kotlarnicu ćemo dati na upravljanje zajednicama etažnih vlasnika da oni organizuju grijanje jer se tako stiču uslovi za obezbjeđivanje najpovoljnijeg sistema grijanja i najniže cijene“, istakao je Đurević.

Prema njegovim riječima, kotlovnica će biti opremljena novim kotlovima i cijevima i omogićiće kvalitetno grijanje svih objekata koji su priključeni na kotlovnicu.

Tanić je pojasnio da su dotrajala oprema, neadekvatni energenti i visoka cijena grijanja doveli do toga da Višegrad ostane bez centralnog grijanja.

„Ovom adaptacijom mi prelazimo na domaći, obnovljivi izvor energije, prije svega, na ostatke drveta, dakle pelet, uz mogućnost upotrebe i drugih energenata, kao što je gas jer se sve više govori o gasifikaciji ovog dijela Republike Srpske“, rekao je Tanić.

Tanić će istakao da će se adaptirati kotlovnica kod tunela čime će se stvoriti uslovi za zatvaranje dvije kotlovnice, u Kozačkoj i Ulici kralja Petra.

„Za korisnike je veoma bitno da će se usluga grijanja plaćati po potrošnji, jer će pred svakim objektom biti postavljen kalorimetar koji će učitavati utrošak toplotne energije“, napomenuo je Tanić.

On je dodao da će radovi biti okončani do kraja ove godine, nakon čega će uslijediti testiranje, a potom puštanje sistema u pogon.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.