Višegrad – Obilježavanja „Mjeseca borbe protiv karcinoma dojke“

21.10.2024.

U Domu zdravlja Višegrad je, u okviru obilježavanja „Mjeseca borbe protiv karcinoma dojke“, besplatni mamografski pregled obavilo je 26 žena, saopštila je direktor ove zdravstvene ustanove Snežana Đurović.

Prema njenim riječima mamografija je dijagnostička metoda koja predstavlja “zlatni standard” u detekciji karcinoma dojke. „Za ovu specifičnu vrstu snimanja dojki koristi se mala doza zračenja koja je bezopasna i nije štetna po zdravlje žena. Cilj mamografije je rano otkrivanje raka dojke prije najave prvih simptoma , što nam omogućava pravovremeni početak liječenja, a samim tim povećava mogućnost potpunog izliječenja, kaže Đurovićeva.
Kako pojašnjava, s obzirom na rezultate pregleda i veliku zainteresovanost, u radu s pacijentima treba obratiti pažnju na edukaciju žena da bi se smanjili rizici od nastajanja karcionoma dojke.

“Pametno je da svaka žena nauči poznavati svoje dojke i prepoznavati promjene koje se mogu pojaviti, te da se edukuju o pravilnom samopregledu i shvate značaj uzv i mamografskih pregleda, kako bi spriječile razvoj bolesti”, navodi ona.

Oktobar – Međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke obilježava se radi ukazivanja na rasprostranjenost te bolesti i podizanja svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja i mogućnostima pravovremenog započinjanja liječenja.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.