Izvještaj o operativnoj akciji „Bjegunac“

22.10.2024.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas, 22. oktobra 2024. godine, proveli su operativnu akciju pod nazivom „Bjegunac“ na području Broda. U okviru ove akcije izvršeni su pretresi na pet lokacija, prilikom čega je slobode lišeno pet lica zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela „organizovani kriminal“, „krijumčarenje ljudi“ i „organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“, što je propisano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Lica koja su lišena slobode biće sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih. O njihovom daljem statusu u zakonskom roku odlučivaće postupajući tužilac.

Operativna akcija „Bjegunac“ rezultat je višemjesečnog rada policijskih službenika SIPA-e i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, koja je realizovana putem EUROPOL-a i uz posredstvo operativne grupe Zebra.

Osumnjičeni se sumnjiče da su bili članovi grupe organizovanog kriminala koja je delovala na području Bosne i Hercegovine i koja je u prethodnom periodu prokrijumčarila oko 100 lica turskog, sirijskog, iračkog i kineskog porekla kroz teritoriju Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, čime su ostvarili značajnu protivpravnu imovinsku korist.

Takođe, tokom akcije izvršeno je privremeno oduzimanje predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Sve navedene aktivnosti realizovane su po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine. U ovom procesu ostvarena je i saradnja sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.