Kako stići do Višegrada: Detaljan vodič za putovanje

23.10.2024.

Višegrad, poznat po Andrićgradu i mostu Mehmed-paše Sokolovića, je destinacija koja privlači turiste iz celog sveta. Ukoliko planirate putovanje u ovaj grad, evo nekoliko načina kako da stignete do Višegrada iz različitih pravaca.

1. Dolazak automobilom

Glavni putevi: Višegrad je lako dostupan putem M5 i M19. Putevi iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Užica, Trebinja i Foče vode ka ovom prelepom mestu.

Iz Trebinja: Putovanje iz Trebinja traje oko 4-5 sati, a vozi se kroz predele istočne Hercegovine i istočne Bosne.

Iz Istočnog Sarajeva i Tuneli iz Rogatice prema Višegradu: Ako dolazite iz pravca Rogatice, pripremite se za vožnju kroz veliki broj tunela koji se pružaju duž ovog puta. Tuneli pružaju impresivne prizore, ali put može biti izazovan, posebno tokom zimskih meseci.

Direktne autobuske linije: Uz to, iz Višegrada postoje direktne autobuske linije prema:

Banja Luka (prolazi kroz Sarajevo)

Foči (prolazi kroz Goražde)

Bijeljini (prolazi kroz Zvornik)

Granični prelazi: Ukoliko dolazite iz pravca Srbije ili Crne Gore, postoji nekoliko graničnih prelaza. Najčešći prelazi iz Srbije su Uvac i Vardište, dok iz Crne Gore možete koristiti prelaz Šćepan Polje. Svi prelazi vode kroz prelepe planinske predele, ali može biti gužve tokom turističke sezone.

Parking: U gradu su dostupna parkirališta u blizini glavnih atrakcija, poput Andrićgrada i mosta na Drini.

2. Javni prevoz

Autobuski prevoz: Iako Višegrad nema zvaničnu autobusku stanicu, autobusi saobraćaju do i iz većih gradova kao što su Sarajevo, Banja Luka i Istočno Sarajevo. Autobusi se zaustavljaju na određenim proširenjima u gradu, pa je preporučljivo unapred se informisati o tačnim lokacijama za ukrcavanje i iskrcavanje.

Željeznički prevoz: Železnica u Višegradu služi isključivo za turističke svrhe. Putešestvije vozom na staroj pruzi kroz prirodu Višegrada pružaju nezaboravno iskustvo. Ipak, redovne železničke veze nisu dostupne za dolazak ili odlazak iz grada.

3. Aerodromi u blizini

Sarajevo (SJJ): Najbliži međunarodni aerodrom je Sarajevo, udaljen oko 120 km od Višegrada. Sa aerodroma postoji više opcija za prevoz do grada, uključujući autobuse, taksi i usluge iznajmljivanja automobila.

Tuzla (TZL): Druga opcija je Aerodrom Tuzla, koji je udaljen nešto više od 160 km. Iz Tuzle nisu dostupne autobuske linije,za putovanje do Višegrada, ali koristite alternativne vidove prevoza.

4. Alternativni načini dolaska

Taksi službe: Lokalne taksi službe su često dostupne u većim gradovima, i mogu biti komforna opcija za dolazak do Višegrada.

Deljenje vožnje: Usluge poput Ubera nisu raširene u manjim mestima, ali su dostupne u Sarajevu i većim gradovima.

5. Navigacija i korisne aplikacije

Aplikacije za navigaciju: Aplikacije kao što su Google Maps, Waze ili Here WeGo mogu biti veoma korisne za putovanje ka Višegradu. Pored toga, lokalne aplikacije mogu pomoći u navigaciji kroz grad.

6. Udaljenost od glavnih planinskih centara i morskih destinacija

Planinski centri:

Zlatibor (Srbija): Zlatibor je udaljen oko 64 km od Višegrada.

Tara (Srbija): Nacionalni park Tara nalazi se na oko  42 km.

Jahorina (BiH): Udaljena je oko 115 km.

Morske destinacije:

Budva (Crna Gora): Udaljena oko 280 km.

Herceg Novi (Crna Gora): Udaljen oko 240 km.

Dubrovnik (Hrvatska): Udaljen oko 230 km.

7. Morske destinacije i odlasci i dolasci autobusima

Autobuske linije prema moru: Iz Višegrada je moguće doći do nekih morskih destinacija koristeći autobuse koji prolaze kroz grad, sa pojedinim presedanjima u Foči i Ustiprači. Autobusi saobraćaju ka crnogorskoj obali i prema  Dubrovniku da presjedanjima.

Preporučljivo je unapred proveriti red vožnje i planirati presedanja, naročito tokom letnje sezone kada je frekvencija veća.

8. Železnički saobraćaj

Povezanost sa železnicom: Putnici mogu svojim ličnim vozilom ili autobusom  stići do Užica, Priboja ili Sarajeva, gde postoje redovni železnički polasci ka drugim destinacijama, čime se omogućava putovanje širom regiona.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.