Državljanin Gruzije uhapšen zbog krijumčarenja 11 migranata na području Gradiške

24.10.2024.

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine iz Gradiške uhapsili su 23. oktobra 2024. godine državljanina Gruzije zbog krijumčarenja 11 stranih državljana. Ova akcija je izvedena tokom redovne kontrole državne granice, kada je na području Gradiške zaustavljeno vozilo VW Caravelle s bh. oznakama, kojim je upravljao osumnjičeni.

Tokom kontrole vozila otkriveno je da se u njemu nalaze migranti, za koje je kasnije utvrđeno da dolaze iz Afganistana, Sirije i Iraka. Pripadnici Granične policije odmah su reagovali, a vozač je uhapšen zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo krijumčarenja osoba.

Nakon hapšenja, vozač je pokušao podmititi službenike novcem, što je dovelo do dodatne prijave za krivično djelo davanja mita. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, koji je naložio hapšenje osumnjičenog, te je on nakon ispitivanja predat postupajućem tužiocu uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima.

Migranti su prebačeni pod nadležnost Službe za poslove sa strancima, gdje će biti sprovedene daljnje procedure vezane za njihov status.

Ovaj slučaj još jednom ukazuje na ozbiljnost problema krijumčarenja ljudi u Bosni i Hercegovini, kao i na stalne napore policijskih snaga da zaštite državnu granicu i spriječe nelegalne aktivnosti.

Izvor: Višegrad Portal

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.