Pomen za 28 srpskih boraca stradalih u jednom danu na brdu Meremišlje

16.10.2024.

Kod spomen-obilježja na brdu Meremišlje nedaleko od Višegrada danas su obilježene 32 godine od stradanja 28 boraca Vojske Republike Srpske iz Višegrada i Rudog koje su u jednom danu na tom mjestu ubili pripadnici takozvane Armije BiH.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Višegrad Aleksandar Savić rekao je da je ovo najveće stradanje Višegradske brigade u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Drago mi je da što prisustvuje veliki broj porodica poginulih boraca. Najvažnije je gajiti kulturu sjećanja“, rekao je Savić.

Načelnik opštine Rudo Dragoljub Bogdanović rekao je da ovim okupljanjem pokušavaju da ne prepuste zaboravu junake koji su odbranili Republiku Srpsku.

„Nadam se da će generacije koje dolaze znati da cijene ono što su borci stvarali i da će sačuvati Republiku Srpsku, jer bez nje nema ni nas ovdje. Svu našu snagu, energiju i pamet mi moramo dati za našu Republiku Srpsku“, istakao je Bogdanović.

On je napomenuo da su pomeni koji se služe i istorijski čas.

Za poginule borce služen je pomen i položeno cvijeće. Obilježavanju je prisustvovala rodbina stradalih, njihovi saborci.

Delegacije opštine Višegrad i boračkih organizacija iz Višegrada i Rudog položile su cvijeće na spomen-obilježje, na kojem su ispisana imena 24 borca iz Višegrada i četvorice iz Rudog.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.