“Izgubljenu” cisternu sa 30 TONA PLINA kod Požege samo sat delio od toga da NAPRAVI KATASTROFU

Cisternu sa 30 tona plina, koja je “izgubljena” u Kalenićima na pruzi Beograd-Bar, otkačio je iskusni železničar, pokazali su prvi rezultati istrage, a saznaje “Blic”.

Policija u Požegi i Užicu i dalje istražuje ko je i kako u nedelju, u stajalištu Kalenići, sa teretnog voza otkačio vagon cisternu u kojoj je bilo 30 tona plina.

Svedoka za sada nema, ali ono čime se istraga za sada vodi, nezvanično saznaje “Blic”, jeste da je cisternu otkačio neko ko dobro poznaje vozove, što je donekle i potvrđeno iz “Srbija karga” saopštenjem u kome se navodi da je utvrđeno da je “vagon cisterna na veoma stručan način otkočena sa sistema voza”. Međutim, za sada još nema pretpostavki za šta bi nekome bio potreban železnički tank sa velikom količinom propan – butana.

U nedelju oko 16 sati, kompozicija koji je barskom prugom iz Beograda prevozila gas stala je u Kalenićima, prvom stajalištu ispred Požege iz pravca Kosjerića, da sačeka ukrštanje sa drugim vozom. Teretnjak je potom nastavio ka Požegi, ali bez poslednje cisterne u nizu koja je ostala u Kalenićima. Cisternu ostavljenu u stajalištu primetio je oko 18 sati mašinovođa voza koji je kasnije naišao, a kome je bilo sumnjivo što na njoj stoji završni signal koji se mora nalaziti na zadnjem vagonu svakog voza.- Vagon može da raskači samo neko ko je za to odlično obučen, dakle neko kome su vozovi i vagoni profesija. Ali, to mašinovođa mora da primeti na instrumentima – manometrima. Kada se raskačuju poslednja kola, između njih i pretposlednjih mora da se zatvori slavina na vazdušnom vodu, a mašinovođi, koji je dužan da sve vreme prati šta se dešava na vozu, manometri su morali da pokažu da se nešto dešava, konkretno da mu je neko zatvorio vazduh. Teško mi je da poverujem da mašinovođa nije primetio da voz nema vazduha, s obzirom da raskačinjanje vagona mora potrajati neko vreme – priča za “Blic” iskusni železnički radnik.

On je uveren da po sredi nije krađa, već sabotaža, o “kojoj se istina mora isterati na čistac”.

S obzirom da mašinovođa, navodno, nije primetio da mu je u Kalenićima neko vreme bio zatvoren vazduh, među železničarima se u prvi mah pojavila i teorija da cisterna nije ni bila “na vazduhu”, odnosno da u polaznoj stanici uopšte nije prikačena na kočioni sistem. A to bi značilo da je od Beograda do ispred Požege došla bez kočnica, da su je u putu kočili vagoni ispred, a da se, prilikom polaska iz Kalenića, jednostavno sama otkačila tokom naglog pokretanja voza. Ovakve pretpostavke pobijene su nalazom komisije “Srbija karga”.- Buni šta je neko hteo sa 30 tona plina u cisterni teškoj 25-30 tona. Da je ukrade, nemoguće je, jer svako pomeranje bi ispratio dispečer, a to železničar koji je ovo uradio veoma dobro zna. Da je hteo da istače gas, za to bi mu trebalo puno vremena, angažovanje nekoliko ljudi i zahtevna oprema – kaže izvor “Blica” upućen u istragu ovog slučaja.

Svi železničari sa kojima smo kontaktirali ovim povodom rekli su da u karijeri nikada nisu ni doživeli ni čuli da je neko pokušao da ukrade vagon, a kamoli cisternu sa 30 tona gasa.

– Događaj je presedan nad presedanima i ništa slično nisam video za 40 godina rada kao mašinovođa. Sreća je što je naišao mašinovođa, koji je brzo razmišljao i odmah javio dispečeru u Požegi da je video otkačenu cisternu sa plinom. Ovo je radnja koju je obavilo treće lice koje je znalo kako da stručno otkači vagon – rekao je Nebojša Dukanac, predsednik sindikata mašinovođa “Sloga – Srbija kargo” u Užicu.

Kočnice mogle da izdrže još samo sat vremena

Cisterna koja je ostala u Kalenićima, bila je zakočena, ali su kočnice mogle da drže vagon najviše četiri sata. Cisterna je u Kalenićima stajala gotovo tri sata, što znači da su kočnice mogle da izdrže još samo sat vremena.

– Da naš kolega nije primetio cistrernu koja stoji sa završinim signalom kočnice bi se deaktivirale i vagon bi krenuo prirodnim padom ka Požegi. Na toj dužini pruge od 12-13 kilometara postoji pad od pet do sedam promila i vagon bi uhvatio veliko ubrzanje i mogao bi se sudariti sa drugim vozom ili udariti u parkirane vagone na stanici u Požegi. Velika opasnost je pretila jer se radilo o zapaljivom gasu – kaže Nebojša Dukanac.